2012 YGS Sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre 1.837.344 adayın sınavı geçerli sayılmış, 50.835 adayın puanı hesaplanmamıştır. Her iki rakam da son iki yılın üzerindedir.

2012 YGS Türkçe genel ortalaması 18,0 iken, 2011 YGS Türkçe testi genel ortalaması ise 21,9 olarak görülmektedir. Yani bu yıl Türkçe ortalaması geçen yıla göre 3,9 azalmıştır. Bu da Türkçe sorularının bu yıl daha zor olduğunu ya da süre nedeni ile daha az adayın cevaplandırdığını göstermektedir. Geçen yıl Türkçe testinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı 1392 iken bu yıl bu rakam 929′dur.

2012 YGS Sosyal testi genel ortalaması 11,63 iken, 2011 YGS Sosyal testi genel ortalaması ise 11,6 olarak görülmektedir. Bu yıl ile geçen yıl ki değerler hemen hemen aynı çıkmıştır. Bu da Sosyal testinin zorluk derecesinin geçen yıla eş değer olduğunu göstermektedir. Geçen yıl Sosyal testinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı 5 iken bu yıl bu rakam 56′dır.

2012 YGS Matematik testi genel ortalaması 6,92 iken, 2011 YGS Matematik genel ortalaması ise 7,5 olarak görülmektedir. Bu yıl matematik testi ortalamasında geçen yıla oranla %10 düşme olduğu gözlenmektedir. Adaylar geçen yıla oranla biraz daha zorlanmışlar gibi bir durum ortaya çıkmış. Geçen yıl Matematik testinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı 1805 iken bu yıl bu rakam 1316′dır.

2012 YGS Fen Bilimleri genel ortalaması 4,1 iken 2011 YGS Fen Bilimleri Genel ortalaması ise 3,56 olarak görülmektedir. Geçen yıl Fen testinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı 407 iken bu yıl bu rakam 437′dir. Türkçe ve Matematik testinde olduğu gibi adaylar bu yıl Fen Bilimleri testinde de biraz zorlanmışlardır. Ortalama olarak sadece Sosyal Bilgiler testi geçen yılın çok az üzerinde çıkmıştır.

Tüm bu sonuçlar gösteriyor ki sınavdaki başarı geçen yılın biraz altında. Puanlarda bu nedenle biraz gerileme olabilir. Ayrıca özellikle orta öğretim başarı puanlarının katsayısı bu yıl 0,12 ile çarpılarak ekleneceğinden geçen yıl açıklanan taban puanları bu yılın biraz altında olacaktır. Ortalama 6-12 puan arasında gerileme olabilir.

Bu yıl puanları etkileyecek bir diğer faktörde YÖK’ün aldığı bazı bölümleri kapatma kararı olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacı olan Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Bölümü öğretmenlikleri, İlköğretim Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği ikinci öğretim programları hariç Eğitim Fakülteleri bünyesinde yer alan diğer alanlardaki mevcut ikinci öğretim programlarının kapatılması özellikle öğretmenlik bölümlerinin puanlarının biraz yükselmesine neden olabilir. Ayrıca YÖK, bunda sonra Fen-Edebiyat fakültesi mezunlarına pedagojik formasyon verilmeyeceğini belirtti. Bu durumda öğretmenlik bölümlerine olan talebi artıracaktır diye düşünüyorum.

Yine zorlu bir tercih ve sınav süreci olacak. Karamsarlığı ve kararsızlığa kapılmadan planlı ve düzenli bir hazırlık sürecini geçiren aday mutlu sona ulaşacaktır.
Üniversite yolunda tüm adaylara başarılar dilerim.

Çelebi ÇAĞLAYAN
Psikolojik danışman/Yazar
(Hayatınıza Yön Verecek 101 SÖZ 101 ÖYKÜ kitabının yazarı)




Bu haber 2224 defa okundu.        Geri Dön